Εξοικονομώ Αυτονομώ

Τι είναι το πρόγραμμα «εξοικονομώ αυτονομώ»;

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες με επιδότησης έως 85% προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια, αυξάνοντας έτσι την αξία του.

Ποιες είναι οι διαφορές του «εξοικονομώ αυτονομώ» με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»;

Γίνεται μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς στήριξης ενεργειακής εξοικονόμησης
καθώς και αυτονόμησης με εισαγωγή νέων τεχνολογιών που χαρακτηρίζουν
ένα << Έξυπνο σπίτι>> με εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων (Net Metering &

Συστήματα αποθήκευσης), έξυπνα συστήματα (Smart Home) και φορτιστές
αυτοκινήτων. Όλα αυτά σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενίσχυσης, με
αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης και με ειδικά κίνητρα.

Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν;

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία ή πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:
✓ Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1).
✓  Υφίσταται νόμιμα φέροντας οικοδομική άδεια.
✓  Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της ενεργειακής κλάσης «Γ» και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Προϋπολογισμός εργασιών

Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης)

• 50.000€ ανά επιλέξιμη κατοικία ή

• 100.000€ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες)

• 80.000€ ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες.

Προαιρετικό δάνειο

Διάρκεια δανείου

4 έως 6 έτη με επιδότηση 100% επιτοκίου

Κάλυψη δαπάνης συμβούλου έργου

Ποσοστά Επιδότησης Ανά Κατηγορία Εισοδήματος

Τα ποσοστά επιδότησης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» φτάνουν έως και το 85% και κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών, ενώ ο προϋπολογισμός εργασιών φτάνει μέχρι και 50.000€ ανά κατοικία και τις 100.000€ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου.

Κατηγορια Ατομικο εισοδημα Οικογενειακο εισοδημα Βασικο ποσοστο επιχορηγησης covid-19 premium 2020-2021 Αυξηση επιχορηγησης ανα προστατευομενο μελος Μεγιστο ποσοστο επιχορηγησης
1 ≤ 10.000 ≤ 20.000 65% 10% 10% 85%
2 > 10.000 – 20.000 > 20.000 – 30.000 55% 10% 10% 75%
3 > 15.000 – 30.000 > 30.000 – 40.000 50% 10% 10% 70%
4 > 30.000 – 50.000 > 40.000 –70.000 45% 10% 10% 65%
5 > 50.000 – 90.000 > 70.000 – 120.000 35% 10% 10% 55%
1 Πολυκατοικία Τύπου Α 60% 10% 10% 80%
2 Πολυκατοικία Τύπου Β 60% 10% 70%

Κάντε εγγραφή τώρα και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις εξελίξεις σχετικά
με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Επιλέξιμες Παρεμβάσεις

Οι εργασίες για να είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και θα αφορούν στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων.

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

Η παρέμβαση θα αφορά κατά βάση σε θερμομονωτικά/ θερμο-διακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες (κουφώματα αλουμινίου, ξύλου, συνθετικά pvc κλπ). Επιλέξιμη θα είναι και η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση.

2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης.

Στην κατηγορία αυτή θα είναι επιλέξιμη και η τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης όταν η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είναι τεχνικά αδύνατη ή δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία (π.χ. διατηρητέα κτήρια, παραδοσιακοί οικισμοί).

3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Στην κατηγορία αυτή θα περιλαμβάνεται:

Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα με καινούριο σύστημα φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, κλπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για καυστήρα και δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ).

Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κλπ), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.

Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης

4. Αντικατάσταση κλιματιστικών μονάδων.

Νέα εγκατάσταση ή αντικατάσταση παλιών συσκευών ψύξης-θέρμανσης με νέας τεχνολογίας inverter, ενεργειακής κλάσης Α+ και πάνω.

5. Αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού με νέας τεχνολογίας LED.

6. Παρεμβάσεις έξυπνων συστημάτων (Smart Home)

εγκατάσταση φ/β σταθμού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (Net Metering) και συσκευές αποθήκευσης καθώς και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων δημιουργώντας μια πλήρη και αυτόνομη κατοικία.

Διαδικασία υποβολής αίτησης και ένταξης στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Mε λήψη δανείου

Χωρίς λήψη δανείου

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας!