Ετοιμάζεται μόνιμο “εξοικονομώ” 500 εκατ. ευρώ ετησίως με ευέλικτες διαδικασίες!

Στη δημιουργία μιας νέας ξεχωριστής και μόνιμης υπηρεσίας η οποία θα διαχειρίζεται όλες τις αιτήσεις του καινούριου προγράμματος «Eξοικονομώ» προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News. Βάσει των εκτιμήσεων, το νέο «Eξοικονομώ» μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία δεκαετία με το συνολικό κονδύλι για κατοικίες, δημόσια κτίρια, βιομηχανίες και επιχειρήσεις να προσδιορίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Στη Γ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου που θα γίνει την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 και ώρα 17:30 στο Ξενοδοχείο «Holiday Inn» στη Παιανία και θα μιλήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιμένουμε να ακούσουμε περισσότερα για την επόμενη φάση του προγράμματος.

Η έναρξη της επόμενης φάσης του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αναμένεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φαίνεται πως έχουν ήδη καταλήξει στη διαμόρφωση ενός συστήματος επιχορήγηση εργασιών το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και πολύ μεγαλύτερα κονδύλια. Μέσα στη δεκαετία τα κονδύλια που θα διατεθούν ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 5 δις ευρώ, ενώ οι εργασίες ενεργειακής οικονομίας θα περιλαμβάνουν εκτός από τις κατοικίες, δημόσια κτίρια και κτίρια επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Η πρώτη από τις αποφάσεις που φαίνεται να έχει ήδη ληφθεί αφορά στην κατάργηση της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων που λειτούργησε κατά την προηγούμενη φάση του «Eξοικονομώ». Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η βασική πρόταση που υπάρχει τουλάχιστον μέχρι στιγμής αφορά την αντικατάσταση της σχετικής πλατφόρμας από υπηρεσία μιας στάσης η οποία θα λειτουργήσει στα πρότυπα της αντίστοιχης υπηρεσίας που έχει δημιουργηθεί για τη σύσταση των εταιρειών.

Η υπηρεσία μιας στάσης για το «Eξοικονομώ» θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο από συνεργαζόμενα γραφεία, τα οποία ενδέχεται να συμμετάσχουν τα κατά τόπους τεχνικά επιμελητήρια αλλά και τα επιλεγμένα ΚΕΠ.

Η αλλαγή στη δομή της διαχείρισης των αιτήσεων θα γίνει για δύο λόγους:

Ο πρώτος αφορά στην αποφυγή των προβλημάτων που προκλήθηκαν κατά τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία ετίθετο συχνά εκτός λειτουργίας λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος. Με τη νέα υπηρεσία που θα διαχειριστεί τις αιτήσεις και τις χρηματοδοτήσεις απαλείφεται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει πως οι αιτήσεις δεν θα εγκρίνονται βάσει του χρόνου που κατατέθηκαν αλλά μόνο βάσει των κριτηρίων που θα τεθούν.

Ο δεύτερος λόγος της δημιουργίας ΚΕΠ για το «Eξοικονομώ» αφορά την χρονική και οικονομική διεύρυνση του προγράμματος. Η εξοικονόμησης ενέργειας που καταναλώνεται από τα κτίρια αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βασικός μοχλός επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών ρύπων που έχουν τεθεί για το 2030. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ήδη διαθέσιμα ευρωπαϊκά ταμεία άντλησης κονδυλίων, από τα οποία εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει έως και 500 εκατομμύρια τον χρόνο, έναντι 292,5 που ήταν ο προϋπολογισμός του προηγούμενου προγράμματος.