fbpx

Συντήρηση Κουφωμάτων Αλουμινίου

Για να αξιοποιήσετε σε βάθος χρόνου τις ιδιότητές τους, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρησή τους.
Σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται παρακάτω, ώστε τα κουφώματα να ανταποκριθούν επάξια στις απαιτήσεις σας.

Μερικοί βασικοί κανόνες σωστής συντήρησης και καθαρισμού είναι:

• Το κούφωμα πρέπει να ανοίγει και να κλείνει χρησιμοποιώντας τα πόμολα στις σωστές θέσεις, όπως υποδεικνύει ο τεχνικός που τα τοποθετεί. Στην περίπτωση που το κούφωμα έχει μηχανισμό ανάκλησης, η ανωτέρω διαδικασία πρέπει να ακολουθείται ιδιαίτερα σχολαστικά, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μπλοκαρισθεί ο μηχανισμός και οι οδηγοί των συρόμενων κουφωμάτων και να απομακρύνονται τυχόν σκληρά σκουπίδια από τα κανάλια των οδηγών.

• Σε περίπτωση που τα κουφώματα φέρουν «φίλμ-προστασίας», αυτό θα πρέπει να αφαιρείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης, διότι η έκθεσή τους στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην επιφάνεια της βαφής και πρόβλημα στην αφαίρεσή του.

• Καθαρίζουμε συχνά τα κουφώματα με μαλακό πανί και ουδέτερα υγρά καθαρισμού (ελαφρύ απορρυπαντικό).

• ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ οξέα, διαλυτικά ή άλλα δυνατά υγρά καθαρισμού.

• ΔΕΝ ΤΡΙΒΟΥΜΕ τα κουφώματα με γυαλόχαρτα, σύρματα, μεταλλικές βούρτσες, μεταλλικά εργαλεία (π.χ. σπάτουλες, λάμες)ή άλλα υλικά που χαράζουν, γιατί βλάπτουν την επιφάνεια και την εμφάνιση του κουφώματος.

• Υπολείμματα σιλικόνης που τυχόν έχουν παραμείνει σε κάποια σημεία τα απομακρύνουμε με μαλακό πανί και Whitespirit.

• Τα κουφώματα αλουμινίου είναι μελετημένα να δέχονται και να αποβάλλουν τα νερά της βροχής διαμέσου των νεροχυτών απορροής υδάτων. Αυτό δε σημαίνει ότι εχουν τη δυνατότητα να αποβάλλουν ποσότητες νερού που πέφτουν πάνω τους με μεγάλη πίεση, όπως όταν τους ρίχνουμε νερό με την πίεση του λάστιχου ποτίσματος. Συνιστάται να αποφεύγεται αυτή η μέθοδος καθαρισμού.

• Εάν το σπίτι σας βρίσκεται κοντά στη θάλασσα ή σε βιομηχανικές περιοχές με έντονα φαινόμενα ρύπανσης, έχουμε μεριμνήσει να τύχουν επεξεργασίας τα προφίλ σας με ειδική προστασία. Είναι απαραίτητο όμως, να συντηρείτε σωστά κι εσείς με τη σειρά σας, τα κουφώματα. Δηλαδή να τα πλένετε συχνά (κάθε 15 μέρες περίπου), ώστε να αφαιρούνται τα άλατα της θάλασσας και οι βιομηχανικοί ρύποι που επικάθονται σε αυτά. Έτσι η στιλπνότητά τους και το χρώμα τους θα μείνουν αναλλοίωτα για πολύ καιρό.

• Τα λάστιχα των κουφωμάτων πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 8-10 χρόνια.

• Τα ρολά, τα οποία λειτουργούν με ηλεκτρικό μηχανισμό, πρέπει να τα χειρίζεστε όπως υποδεικνύει ο τεχνικός που τα τοποθετεί. Στην περίπτωση που μπλοκαρισθεί ο ηλεκτρικός μηχανισμός, καλέστε το service της εταιρίας μας και σε καμία περίπτωση μην επέμβετε από μόνοι σας, γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρότερης βλάβης και ατυχήματος.

• Μεντεσέδες – μηχανισμοί ανάκλησης: ένα περιοδικό λάδωμα των μεντεσέδων και των μηχανισμών ανάκλησης θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλής λειτουργικότητας. Για την σωστή λειτουργικότητα των κουφωμάτων, θα πρέπει μια φορά τον χρόνο να εξετάζεται η καλή κατάσταση των αξεσουάρ του κουφώματος (βουρτσάκια, κλειδαριές κ.λ.π.), τόσο οπτικά, όσο και κατά την λειτουργία τους.

• Πρέπει να καθαρίζονται και τα λάστιχα στεγανοποίησης που είναι εμφανή στο κούφωμα, χρησιμοποιώντας ουδέτερα απορρυπαντικά, αν είναι αναγκαίο, με κρύο ή χλιαρό νερό και μαλακό πανί. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται χημικά προϊόντα που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η χημική τους σύνθεση είναι συμβατή με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το λάστιχο.

• Για επιφάνειες στις οποίες υπάρχουν επικαθίσεις (έχει σχηματιστεί κρούστα) που δεν φεύγουν, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ειδικά για αυτόν τον σκοπό προϊόντα που βρίσκονται στα εμπόριο. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι καλύτερα να καθαρίζονται όταν είναι κρύα κατά προτίμηση, αποφεύγοντας τις ώρες της ημέρας που τα χτυπάει ο ήλιος.

• Τα απορρυπαντικά που θα χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό τους, πρέπει και αυτά να είναι κρύα και δεν πρέπει για κανένα λόγο να χρησιμοποιούνται σκούπες ατμού.

Καλέστε μας!